Народните представители окончателно подкрепиха въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на

...
Народните представители окончателно подкрепиха въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на
Коментари Харесай

Окончателно: 25 стотинки отстъпка при зареждане на литър евтино гориво -

Народните представители окончателно подкрепиха въвеждането на отстъпка от 25 стотинки на литър на ниска цена гориво. " За " бяха 160 депутати, а " срещу " - 56. 

Мярката беше част от показания през май държавен антикризисен пакет от ограничения, който бе заложен в актуализацията на бюджета, която депутатите гласоподаваха.

Отстъпката ще важи за бензин А95, дизел без добавки, полутечен нефтен газ и природен газ. Тя ще е годна за всяко зареждане до 50 литра. Мярката ще важи от 1 юли до края на годината. Въвеждането на отстъпката ще коства на хазната 150 млн. лева

Основните упреци против предлагането на Асен Василев пристигнаха от опозицията. Според Движение за права и свободи още преди отстъпката да е въведена, тя е довела до нарастване на цените в бензиностанциите. От ГЕРБ пък обявиха, че мярката не е задоволително добре таргетирана. Обвинението на " Възраждане " също беше обвързвано с цените на горивата на колонките сега. Искра Михайлова, която съгласно уеб страницата на Народно събрание е единствено " експерт по връзки с обществеността ", реши да приказва за енергетика и засипа предложенията с редица обвинявания. Тя съобщи, че отстъпката от 25 стотинки не е задоволителна. Депутатът от Политическа партия Искрен Митев и подсети, че тя не е е експерт в региона, че гласоподава в синхрон с ГЕРБ, а по-късно я прикани да излезе и да изясни най-малко едно от предложенията, които е подкрепила. Михайлова не откликна на този апел.

Бившият енергиен министър Делян Добрев също сподели, че мярката е зле таргетирана и изясни, че по-богатите, които пътуват повече и на седмица пълнят по два резервоара гориво ще имат по-висока отстъпка от по-бедните, които употребяват един контейнер за 2 месеца.

Този мотив бе котел и на бюджетна комисия във вторник, когато вицепремиерът и министър на финансите в оставка Асен Василев съобщи, че мярката не е таргетирана вярно, тъй като през 2016 година държавното управление на ГЕРБ не е въвело електронната идентификация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР